Zpět na výpis
Zimní čas a bezpečí: Nezapomeňte přenastavit hodinky i pojištění

Zimní čas a bezpečí: Nezapomeňte přenastavit hodinky i pojištění

Přechod na zimní čas může být náročný. Naše tělo si zvyká pomaleji, což vede k častějším nehodám, škodám i úrazům. Buďte připraveni a chraňte se.
Markéta
21. 10. 2024

Poslední týden letního času je před námi. V neděli nás čeká klasická „vstávačka“, kdy nebudeme vědět, čí jsme. Mnozí z nás přijdou do práce příliš brzo a s pocitem, že nám něco chybí. Přechod na zimní čas je zásah pro naše tělo i mysl. Pojďme se tedy na změnu času podívat na zoubek a připomenout si důležitost pojištění.

Kdy budeme měnit čas?

Zimní čas se k nám vrací v noci 27. října, kdy se hodinky posunou ze 3:00 zpět na 2:00. A ráno se probudíme s otázkou, jestli se naše hodinky opravdu automaticky přenastavily. Pak bude následovat panika a kontrola všech možných zařízení. Od mobilu po kuchyňské hodiny, abychom si byli jistí, že máme opravdu správný čas. Také se v tom vidíš?

Když budeš na nějaké párty, tahle změna ti přinese hodinku zábavy navíc. Ale dávej pozor hlavně v noci během samotné změny času – může to způsobit chaos, ať už se jedná o dopravu nebo jen snahu přijít včas.

Co s sebou přináší zimní čas?

S dřívějším stmíváním se zhoršuje viditelnost na silnicích, což může zvýšit riziko nehod. Je dobré si teď zkontrolovat, že máš autopojištění nastavené tak, aby tě v případě nehody dostatečně ochránilo. A nezapomeň přezout auto do konce měsíce, ať tě první náledí nebo sníh nezaskočí.

Zimní čas s sebou přináší i kratší dny, což může ovlivnit naši únavu. Tělo si zvyká na nový rytmus, a tak se může stát, že budeme více unavení, což vede k zbytečným chybám nejen v práci, ale i za volantem. Buďme opatrnější a dávejme si pozor, abychom nepodcenili své zdraví nebo pozornost na silnici.

Tipy pro bezpečnější jízdu

  • Kontrola světel: Automatické denní svícení je sice fajn, ale v zimě může udělat víc škody než užitku. Zkontroluj, zda máš opravdu zapnutá přední i zadní světla. Hlavně během mlhavých dní nebo při dešti, kdy je viditelnost omezená.
  • Přizpůsobení rychlosti: V zimních měsících je dobré snížit rychlost, zejména při šeru nebo nepříznivém počasí. Pár minut navíc ti rozhodně nestojí za riziko nehody.
  • Zvěř na silnici: V tomto období je zvýšené riziko střetů se zvěří. Pokud projíždíš kolem lesů nebo polí, měj oči otevřené a buď připraven na náhlý výskok zvířete na silnici.
  • Výbava do hor: I když si věříš, že zvládneš každou silnici, nezapomeň na řetězy do hor. Bez nich se můžeš dostat do problémů, a místo lyžování tě bude čekat „lov“ vlastního auta na pangejtu.
  • Sledování počasí: Pokud se chystáš na cestu, nezapomeň se podívat na předpověď počasí. Pokud jsou hlášeny sněhové přeháňky nebo ledovka, může být lepší cestu odložit nebo přizpůsobit jízdní plán podle aktuálních podmínek.

Dlouhé zimní večery

Protože tma přichází čím dál dříve, trávíme více času doma v teplíčku. Pokud na tebe padne nuda, zkus si udělat pořádek v papírech. Ať už jde o pojištění, energie nebo jiné měsíční náklady, je ideální příležitost zkontrolovat, jestli vše sedí. Možná zjistíš, že můžeš ušetřit nebo že ti některé věci nevyhovují – a s příchodem zimy je ten správný čas mít vše v pořádku.

U pojištění se hodí vědět, že: 

  • Auto se vyplatí přepočítat každý rok.
  • Dům, chata či byt se doporučuje přepočítat alespoň jednou za 3 roky, aby odpovídaly aktuální hodnotě.
  • Životní nebo rizikové pojištění – pokud máš nějaké větší změny v životě (hypotéka, nový přírůstek…), je dobré pojištění přehodnotit.
  • Odpovědnost vůči zaměstnavateli – pokud máš zvýšený plat nebo jiný druh práce, je potřeba pojištění upravit.
  • Podnikatelská rizika je třeba řešit pravidelně, zejména pokud se mění objem zakázek, materiálů nebo zboží, které podnikáš.

Hlavně se ozvi, pokud ti pojišťovna posílá zdražení. Ne vždy je to finální verdikt a jde s tím něco udělat. Jen se musíš ozvat co nejdříve po obdržení zdražení, abychom měli čas na úpravy a hledání lepších podmínek.

Udržuj se fit

Pro správné fungování je zapotřebí se o sebe starat. Chybí nám sluníčko, není tak teplo, tak si dopřej něco pro své zdraví. Nezapomínej, že je zapotřebí dbát nejen o tělo, ale i mysl. Pár důležitých tipů najdeš na mém Instagramu

Změna pracovní doby

Brzy chystám změnu pracovní doby, abys mohl/a řešit věci, až budeš v klidu doma. Nezapomeň mě sledovat na Instagramu, ať ti ta informace neuteče.