Zpět na výpis
Pojištění fotovoltaické elektrárny

Pojištění fotovoltaické elektrárny

Máš nově na střeše domu FVE? Pokud ano, nezapomeň si upravit své pojištění domu. Jak na to? Pojďme se na to podívat.
Markéta
8. 7. 2024

S rostoucími cenami elektřiny se mnoho majitelů domů rozhodlo investovat do fotovoltaické elektrárny. Kromě návratnosti investice jim v rozhodování pomáhají i dostupné dotace. Často se však zapomíná na pojištění těchto zařízení. Na co si dát pozor a jak správně pojistit fotovoltaiku? Pojďme se na to podívat podrobněji.

Nejčastější možné pojistné události

  • Poškození panelů: Kroupy nebo silný vítr mohou způsobit vážné škody na panelech.
  • Krádež a vandalismus: Ano, i fotovoltaické panely se kradou, proto se vyplatí to mít pojištěné
  • Požár: Zkrat může nastat velmi rychle, zvláště při bouřce, což může vést k požáru.

Kdo si může pojistit FVE?

Pojistit si fotovoltaiku si může jak občan ve svém pojištění rodinného domu, tak i podnikatel v rámci podnikatelských rizik. 

Proč řešit pojištění FVE?

I když můžeš získat dotaci až 225 000 Kč na instalaci fotovoltaické elektrárny, stále se jedná o velkou investici z rodinného rozpočtu. Právě proto je důležité myslet i na pojištění tohoto majetku. Nikdy nevíš, co se může stát. 

Už máte aktivní smlouvu na pojištění? Ale bez FVE?

Mnoho pojišťoven automaticky zahrnuje FVE do hodnoty rodinného domu. Pokud máš starší smlouvu, je lepší ji celkově zrevidovat. Tím zajistíš, že hodnota domu odpovídá aktuálnímu trhu a zahrnuje i FVE. Nezapomeň pojistit fotovoltaiku na plnou cenu včetně dotace. Pokud by se něco stalo, nebudeš schopný FVE obnovit za cenu bez dotace.

Příklad: Když si necháš postavit fotovoltaiku v hodnotě 500 000 Kč na střechu rodinného domu, který má hodnotu 7 000 000 Kč, musíš mít stavbu pojištěnou nově na 7 500 000 Kč. 

U podnikatelů je možné sjednat i strojní pojištění. Pozor na starší fotovoltaiky – pojišťovna je kvůli stáří zařízení nemusí přijmout do tohoto připojištění. 

Fotovoltaiku nemáme na střeše domu, ale na garáži

To vůbec nevadí, jen se musí ohlídat výše pojistné částky vedlejších objektů. U podnikatelů se toto také pouze upřesní v pojistné smlouvě. 

Na co si u pojištění dát pozor?

Protože fotovoltaika i solární panely jsou elektrická zařízení, zaměř se na to, ať v pojištění nechybí přepětí a zkrat.

Jaká další zařízení se pojišťují v rámci stavby?

Nově do pojištění nemovitosti často pojišťovny zahrnují:

  • tepelné čerpadlo 
  • klimatizace
  • zařízení pro rekuperaci
  • dobíjecí stanice pro automobil
  • zařízení pro recyklaci vody
  • stínící technika
  • zelená střecha
  • zateplení budov a další

Každá pojišťovna má svá vlastní pravidla a podmínky, takže je důležité nebrat nic automaticky a prověřit si je. Tyto informace by měly být správně uvedeny ve tvé pojistné smlouvě.

Na co během pojištění nezapomínat?

Pokud dojde k poškození fotovoltaické elektrárny, pojišťovna nemusí vyplatit plnění, pokud nebyla instalace FVE provedena odborně a zařízení pravidelně revizováno. Takže nezapomínej na revize.

Ať už máš momentálně pojištěnou fotovoltaiku nebo ne, doporučuji se podívat do své pojistné smlouvy a provést kontrolu. Pokud máš otázky nebo potřebuješ poradit, neváhej mi napsat. Více očí vidí víc!